Hund med chokladförgiftning

För de flesta människor är choklad något helt underbart. Det är en självklar värdinnegåva och det är något man gärna unnar sig själv när man känner sig sugen. Är du hundägare skall du dock känna till att choklad är livsfarligt för din fyrfota vän och att det är något du behöver hålla undan från djuret i alla lägen.

Vad gör jag om hunden äter choklad?

Skulle olyckan vara framme och din hund i ett obevakat ögonblick lyckas sluka en bit eller två skall du genast ringa veterinären. Choklad kan vara giftigt även i små doser och kan därför ge din hund chokladförgiftning. Beroende på ditt djurs storlek och mängden choklad den fått i sig kan den behöva magpumpas.

Varför är det giftigt?

Choklad innehåller bland annat teobromin, ett ämne som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Hundar är betydligt mycket känsligare för detta ämne än vad människor är vilket innebär att såväl hjärta som hjärna kan bli överstimulerad. Detta kan i sin tur, vid större mängder choklad eller vid choklad med hög kakaohalt, leda till att hunden avlider.

Choklad är giftigt för alla hundar

Du har ansvaret

Hundar är många gånger som små barn och stoppar det mesta i munnen. De vet inte vad som är giftigt eller ohälsosamt utan äter i stort sett det de kan få tag på. Många gånger äter de dessutom saker just för att de inte får. Det är med andra ord ditt ansvar som ägare att se till så att alla farliga ämnen är utom räckhåll och att djuret får den vård det behöver om olyckan ändå skulle vara framme.