Hur länge lever en hund

I de flesta svenska hushåll ses hunden som en självklar familjemedlem. Djuret följer med på utflykter, får dyr veterinärvård och kanske ännu dyrare foder, allt för att hunden skall må så bra som möjligt. Baksidan med hundägandet är att hunden lever så mycket kortare tid än vad vi gör. Om hunden bara håller sig frisk kan ni få många lyckliga år tillsammans, men till stor del är det hundens ras som avgör hur länge den lever.

Rasen avgör åldern

Det finns många som ställer sig frågan, hur länge lever en hund? Rent generellt är den svår att svara på eftersom faktorer såsom sjukdomar och olyckor självklart väger in. Vad du använder din hund till kan även det spela in. Dock är det allmänt känt att små raser i genomsnitt lever längre än större.

Vilken ras skall man välja?

I en sammanställning som Agria och SKK gjort visar det sig att bichon havanais är den hundras som lever absolut längst. På andra plats hittar vi isländsk fårhund och på tredje återfinns norrbottenspets. Det intressanta med denna sammanställning är att man på plats två och tre på denna lista hittar raser av mellanstorlek.

Små raser lever längre

Lev lyckligt med din hund

Oavsett vilken ras du väljer, om det är en bichon havanais eller en irländsk varghund, är det upp till dig att ge din hund de bästa förutsättningarna för ett långt och innehållsrikt liv. Vad som också är viktigt att komma ihåg är att det inte alltid är längden på livet som räknas, i slutändan är det hur underbart ert liv tillsammans är som spelar roll.